Leesten en wijdtes van schoenen !

De betere comfortmerken, maken diverse breedtes (wijdtes) en op die wijdtes ook weer verschillende leesten.De wijdtes worden meestal met een letter aangeduid. Als we het over dames schoenen hebben wij vanaf wijdte C (Dit is erg smal), maar ook D en E zijn smal.

F staat voor een normale wijdte, G wordt alweer breder, H is breed en J en K zijn extra breed. Daarbij hebben we ook nog wijdte M, dit is echt superbreed en W, ook dit is superbreed, maar heeft ook nog een heel breed loopvlak.

 

Een wijdte wordt over de bal van de voet, rondom gemeten, dit zegt dus nog niets over de ruimte bij de tenen in de breedte. Als je naar een babyvoet kijkt, zie je dat de hiel smal is en het bij de tenen uitwaaiert, de schoenen zijn zelden zo, maar we hebben ze wel ! Vaak noemen we ze 6 tenen schoenen ! Onder andere de ruimte bij de tenen worden verwerkt in de leest.Maar ook de hakhoogtes, het type schoen, bv een laars wordt op een andere leest gemaakt dan een schoen of een sandaal.

Een type schoen en hoe die sluit is ook erg belangrijk, u kunt zich voorstellen dat een laag uitgesneden schoen (pump, ballerina) heel anders zal passen, dan een schoen die hoog op de voet sluit.Als je daarbij de sluiting kan verstellen (veter/klittenband) zijn er nog weer meer (betere) pas mogelijkheden.

Ook de verschillende wijdtes kunnen verschillen per merk, maar qua pasvorm ook binnen een merk, het blijft altijd dus zaak om goed te passen! Vandaar dat het gezegde ik heb altijd een bepaalde (wijdte) maat niet opgaat dan doet u uzelf te kort.

Heeft u er dan helemaal niets aan ?

Natuurlijk wel, maar u moet het zien als een leidraad, daarbij zegt een leest nog weer meer, zeker als u dat voor een zelfde soort schoen ziet. Materialen zijn daarbij ook belangrijk, betreft het een stevige schoen, gemaakt uit een zwaardere kwaliteit leersoort of is het heel dun soepel leer, ook dat beïnvloedt de wijdte. Dus aan de voet goed passen is de enige echte voorwaarde, dat is ook de reden waarom wij niet meten (Dat kan altijd wel op verzoek klant en dan is het altijd een richtlijn).

Het ene merk is ook altijd leestvaster dan het andere, vaak zijn de wat duurdere comfortmerken leestvast. Ook voor heren hebben we van smal (wijdte E) tot aan zeer breed (wijdte K). We hebben daarin ook merken die niet echt wijdte maten aangeven, zoals Mephisto en Meindl, maar ook zeker hele brede schoenen hebben, wij willen daar nog wel eens zelf de geschatte wijdtemaat bij zetten. Ook voor heren hebben wij zgn. 6 tenen schoenen.

U kunt ons altijd bellen voor informatie, of beter kom eens langs, dan kunnen we u de verschillen laten ervaren.


De koffie staat altijd klaar !